Giethoorn en omgeving

05/02/2021

Vorig jaar zomer heb ik wandelroutes verkend vanaf Giethoorn. Een wandeling door het Nationaal Park Weerribben-Wieden is prachtig. En Giethoorn bezoek je vandaag de dag zonder hordes buitenlandse toeristen.

Een B&B of hotel met maaltijdbezorging kan nu en u krijgt een lunchpakket mee. Maar stiekem hopen we natuurlijk dat restaurants, koffietentjes, winkeltjes en musea weer open gaan binnenkort.

Neem contact op met Reis-idee voor een route, overnachtingen en eventueel bagagevervoer. Zowel voor maatwerk als voor bestaande tochten.

Ik was een aantal jaren geleden ook in Giethoorn, met een Chinese logée. Giethoorn en het Nijntje museum in Utrecht waren dé hoogtepunten van Nederland wist ze mij te vertellen, dus dat was haar liefste wens.

Kent u het verhaal van het Chinese massa toerisme in Giethoorn? Dat begon met één vrouw. Een bijzonder verhaal. Al die buitenlandse toeristen zitten nu in lockdown in hun eigen land, dus dit beeldige plaatsje is er nu voor de Nederlanders.

Het verhaal van het Chinese massatoerisme

In 2005 kwam Gabriella Esselbrugge werken in hotel ‘De Dames van de Jonge’. Een familiebedrijf. Haar oma was al in 1958 met kamerverhuur op de toenmalige boerderij begonnen. Dat liep goed, want de beroemde film ‘Fanfare’ speelde zich af rond Giethoorn. Iedereen had die film van Bert Haanstra gezien en dat bracht een stroom bezoekers op gang. Nederlanders vooral en later ook Belgen en Duitsers.  

Inspiratiereis naar China

Gabriella greep de kans om mee te gaan op een inspiratie reis naar China, georganiseerd door Koninklijke Horeca Nederland. Ze bereidde zich grondig voor, want wist niets van het land. Zo ontdekte ze bijvoorbeeld dat trouwen het hoogtepunt van het leven is in China, dus ze stelde een fotoboek samen van een Gieterse trouwerij, in een houten punter, versierd met bloemen en het hele dorp langs de kades. Tijdens haar bezoek in China met de horeca groep, opende Holland Marketing een kantoor in Beijing, bedoeld om Chinese toeristen naar Nederland te trekken. Gabriella netwerkte zich een ongeluk met haar fotoboek onder de arm. Na dat jaar ging ze steeds vaker naar China. Met foto’s van de pittoreske boerderijen, het familiehotel en de bootjes in de beeldige grachten. Ze vertelde over het mooie licht en de schone lucht. En ze kwamen, de Chinezen. Overnachten deden ze vaak in hotel ‘De dames van de Jonge’. Daar was ook gezorgd voor een Chinees-Nederlandse receptioniste. Harde matrassen had de eigenaresse ook aangeschaft (met zachte toppers voor de andere gasten) en ze zette instant noedels met noedelkokers op de kamers.

Hollandse restaurants in China

In 2014 werd de ondernemende Giethoornse benaderd door Holland Flower Park bij Shanghai. Of ze iemand wist die in het Zaanse huisje op het park een Hollands restaurant wilde beginnen. Vier maanden later serveerde Gabriella er pannenkoeken en mosterdsoep. In de jaren die volgden opende ze nog 5 Hollandse eetgelegenheden in China, waaronder een pannenkoeken- en poffertjeshuis en een melkbar. En overal liggen natuurlijk folders van Giethoorn.    

Monopoly

Er kwam nog iets bij in deze tijd. Een zekere Lennard de Boer, die samen met zijn broer een website had opgezet over Giethoorn, deed op internet een oproep voor een jubileum editie van het spel Monopoly. Plaatsen uit de hele wereld konden meedingen naar 2 nieuwe plekken op het bord. U voelt hem al. Lennard en zijn broer gingen actie voeren voor Giethoorn. Zij riepen Giethoorners op om op hun dorp te stemmen. En niet alleen in Giethoorn, maar ook elders in Nederland begon men massaal te stemmen. En natuurlijk kwamen er ook flyers in het Chinees, met die oproep. En het lukte!

En toen werd het druk. Heel erg druk.

Het dorp heeft 2600 inwoners en trekt jaarlijks 1 tot 1.5 miljoen bezoekers. Toeristen van over de hele wereld, maar vooral uit China. Zij geven jaarlijks 30 miljoen euro uit in Giethoorn.

Veel inwoners zijn zich gaan storen aan zo veel drukte. Bezoekers lopen hun tuin in, ondanks de privé bordjes, gluren door de ramen en stappen soms zelfs naar binnen. Het dorp wordt als een openluchtmuseum beschouwd. “Hoe laat sluit het hier?” wordt er soms gevraagd.

Er wordt nu nagedacht over een andere vorm van toerisme voor Giethoorn en omgeving. Veel inwoners willen geen busladingen dagjesmensen meer in de toekomst. Sinds kort zoekt de gemeente, samen met ’t Gieters Belang en Giethoorn Onderneemt, naar een goede balans tussen leefbaarheid en toeristische ontwikkeling.

Een jaar geleden vloog ik met China Southern Airlines naar Amsterdam. Ik heb de vluchtinformatie van vlak voor de landing gefotografeerd. Zouden ze daar niet trots op zijn in Giethoorn?

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt vaak samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook
1496 mensen volgen de pagina met reistips
Klik hier naar onze FB groep Retraites
21.800 leden volgen dit onderwerp

 

Uitgelicht