Het eiland Borkum

30/09/2020

Het onbekende waddeneiland

Een eiland heeft voor mij altijd iets speciaals, of eerder iets spannends. Waarom eigenlijk?  Je kunt er niet zo maar naartoe of vanaf en er is rondom zee. Als je op de boot naar een eiland vaart, laat je alles letterlijk achter je. Is dat misschien het ultieme vakantiegevoel?

Een paar weken geleden was er mooi zomerweer voorspeld. Ik had zomaar 4 hele dagen vrij te besteden en besloot naar een waddeneiland te gaan, waar ik nog nooit geweest was: Borkum! Een vrij onbekend eilandje voor Nederlanders. Toch ligt dit kleine Duitse eiland (34km2) dichterbij Nederland dan bij Duitsland.

Je vindt er eindeloze stranden. Die zijn verdeeld met pionnen voor jeugd, gezinnen met kinderen, mensen met honden, volleyballers, strandzeilers en zo voort. Heel efficiënt. Ik kon rustig een boek zitten lezen en kreeg daarbij geen bal tegen mijn hoofd of een hond aan mijn kuiten. Zo anders dan op onze rommelige stranden. Die vinden de Duitsers ‘locker und gemütlich’ en dat snappen we natuurlijk wel.  

De reis er naar toe

Sinds 2018 is er een veerdienst vanaf Eemshaven en vaar je er in 50 minuten heen. Vanaf het Duitse Emden zit je 2 uur op de boot. Ik nam de trein naar Groningen en  stapte daar over op de stoptreint naar Eemshaven. Ga je met de auto, dan parkeer je die op een groot terrein vlakbij de boot. De auto meenemen wordt heel weinig gedaan. Op het eiland kun je hem niet gebruiken tijdens je verblijf en het is erg duur.

Bij aankomst in Borkum staat het treintje naar het dorp al klaar. Het is een nostalgisch ritje van 7,4 km, inbegrepen bij het bootkaartje.

Vanwege corona worden er minder mensen toegelaten op de veerpont, dus het beste reserveert u van tevoren bij AG Ems.

Geschiedenis

De Friezen startten in de Middeleeuwen hun kruistochten vanaf Borkum en tijdens de bloeitijd van de Hanzesteden profiteerde Borkum van de rijke stad Emden, die vlakbij lag. Borkum was vooral heel welvarend in de 18de eeuw vanwege de walvisvaart, waar veel eilanders overigens bij omkwamen. Tijdens de Napoleontische oorlogen eindigde deze bron van inkomsten abrupt en de verviel de bevolking in armoede. Gelukkig kwamen vanaf 1830 de eerste badgasten en dat zijn er sinds die tijd steeds meer geworden. De gastvrijheid van de Borkumers is legendarisch en dat heeft talrijke stamgasten opgeleverd. Het eiland heeft nu 5200 inwoners en 18.000 slaapplaatsen voor gasten.

Wellness

Borkum is voor onze oosterburen vooral een kuureiland. De lucht is hier bijzonder arm aan pollen en allergenen en rijk aan jodium. Er schijnen weinig plaatsen te zijn waar je dieper kunt ademhalen. Verhuurders en hotelhouders hebben hun accommodaties aangepast aan de specifieke behoeften van mensen met allergische aandoeningen.

Het grote wellness centrum “Gezeitenland” ligt aan de strandpromenade en daar geniet je van sauna’s, massages, en therapieën. Ook leuk voor kinderen, vanwege het zwemparadijs met uitzicht op zee. Naast “Gezeitenland” bevindt zich een groot indoor speelterrein voor kinderen.

Wat volgens mij uniek is in Borkum: op een uurtje lopen langs het strand (er is ook een bushalte) ligt een naaktstrand met een sauna op het strand. Hopelijk volgend seizoen weer volledig in gebruik.   

Bezienswaardigheden

Vanwege het uitzicht wilde ik de nieuwe vuurtoren beklimmen. Eerst kon ik hem niet vinden, want ik zag alleen een oude vuurtoren. Uit 1879. Maar dat is dus de nieuwe. Helaas vanwege corona gesloten.

Vergeet uw verrekijker niet. De zeehondenbank ligt vlak voor de kust. Je kunt er een boottochtje naar toe boeken en zelfs, als het getij het toelaat, een tochtje met paard en wagen.

Ik houd zelf niet van dieren die opgesloten leven, dus het Noordzee Aquarium heb ik overgeslagen. Evenals de 2 kleine musea. Ik heb vooral veel gefietst en gewandeld door het prachtige Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer.  

Fietsen, wandelen en nordiccen

Er loopt een strandpromenade langs het stadje. Ook mensen die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel, kunnen op die manier pal aan het strand een luchtje scheppen.

De mooie duin- en kweldergebieden op het eiland worden doorkruist door fietspaden. Borkum is heel geschikt voor fietsers die niet houden van grote hoogteverschillen, want het is tamelijk vlak fietsen. Ik heb langs het strand, door de duinen en langs de waddenkust gefietst en vond het allemaal even mooi. Fietsen (ook e-bikes) zijn volop te huur in het dorp.

Maar liefst 120km aan wandelpaden is dit eiland rijk. Het strand niet meegerekend. Er zijn voldoende rondwandelingen uitgezet met verschillende afstanden. Handig als je weer bij je fiets of de bushalte wilt terugkomen.

Ik zag veel nordiccers. Er zijn maar liefst vier vertrekpunten voor rondwandelingen, met afstanden tussen 1.9 en 10.8km.

Hotels, pensions en vakantiehuizen

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden. Gaat u googelen op booking sites, dan vindt u daarvan maar een klein gedeelte. Ik heb dus een vette brochure meegenomen met alle beschikbare logeeradressen. Veel hotels bieden pakketten aan met excursies of wellness activiteiten.

Natuurlijk zijn er genoeg restaurants en café’s. De meeste een tikkeltje ouderwets qua inrichting en menu en dat past wel bij dit eiland. Zorg voor voldoende contant geld, want pinnen kan alleen bij grotere bedragen.

Neem contact op met Reis-idee voor tips en een aantrekkelijke overnachtingsplek.

Coronamaatregel op dit moment (30.9.2020): Als u in Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht woont moet u een negatieve testuitslag meenemen, die niet ouder is dan 48 uur. Bekijk voor u gaat boeken hier het laatste reisadvies van BZ.

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt vaak samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook
1496 mensen volgen de pagina met reistips
Klik hier naar onze FB groep Retraites
21.800 leden volgen dit onderwerp

 

Uitgelicht