Praag! Waarom gaan?

09/04/2013

“Gouden stad”, “Parel aan de Moldau”, “Koningin der steden”.

Dichters en toeristen hebben Praag in de loop van zijn meer dan duizendjarige geschiedenis ontelbare eretitels en erenamen gegeven. Praag is ook prachtig. Het is de enige wereldstad die eeuwen lang gespaard is gebleven voor natuurrampen en bombardementen. Ongeveer de hele stadskern, 866 ha, is UNESCO-Werelderfgoed.

 

Bent u nog nooit in Praag geweest, of wilt u de kennismaking hernieuwen?

Vliegtickets zijn nu goedkoop. En Reis-idee kan een ècht leuk hotel, B&B, of appartementje regelen. Logeren bij particulieren kan ook aantrekkelijk zijn. Wij  logeerden het afgelopen Paasweekend in een klein romantisch hotel, dat gehuisvest is in een gotisch gebouw midden in de Oude Stad, in een rustig straatje.

 

Praag is een stad voor voetgangers. Heerlijk dwalen door middeleeuwse straatjes en langs barokke paleizen. Het is geen dure stad. Een biertje op een terrasje en lekker eten is prettiger geprijst dan in de andere Europese hoofdsteden. En winkelen? Leuk! Vooral die hedendaagse Tsjechische ontwerpers.

 

Er zijn veel reisgidsen, waarin alle hoogtepunten van deze stad worden beschreven en waarin u veel praktische informatie vindt.

Wilt u weten waarom de inwoners van Praag vinden dat u de stad moet bezoeken? Ik heb opgetekend wat ze me vertelden. Laat u inspireren.

Waarom gaan? Reis-idee vroeg het aan locals.

Radek: “Kom naar Praag voor al het moois, maar vooral voor de Joodse wijk, vanwege de ingrijpende geschiedenis van de Praagse Joden en de architectuur van de synagogen. Vergeet het oude kerkhof niet, er hangt zo’n mystieke sfeer”. 

De drie viooltjes

 

Radek is ober in het restaurantje “u tri houslicek” (de drie kleine violen). Het eten is hier trouwens heerlijk. Dit restaurantje in Mala Strana is een voormalige werkplaats, waar violen werden gebouwd, die wereld beroemd waren.

Simona: “Nergens kun je zo door een stad wandelen als in Praag. Wandel van de burcht naar beneden, naar het eiland Kampa in de Moldau, bij de Karelsbrug. En lunch dan in een restaurant aan de rivier.”

 

David: “Na de Tweede Wereldoorlog werden in West-Europa decennia lang oude huizen en gebouwen vervangen door efficiënte nieuwbouw. Gelukkig waren de Tsjechen toen te arm om dat te doen. Daarom hebben wij nu de mooiste hoofdstad, met een heel groot centrum waar alles oud is.”

John Lennon Muur

 

David maakt en verkoopt foto’s van de John Lennon muur. Die muur is de moeite waard om te gaan bekijken. Hippie graffiti herinnert aan de vrijheidsstrijd van de non conformisten tegen de politie in de jaren 80.

Ilian: “Alle winkels zijn altijd open in het centrum van Praag. Er lopen heel veel mensen op straat en toch is de stad rustig. Dat is heel bijzonder en ben ik in andere hoofdsteden van Europa niet tegengekomen.”

Handwerk

 

Ilian verkoopt sieraden met Boheemse granaatstenen. Je ziet ze overal. Net als heel veel kunstnijverheid en handwerk. Nu met Pasen natuurlijk veel beschilderde eieren.

Martin: “Je voelt overal in de stad de oude atmosfeer. En er is veel groen en er zijn parken waar je kunt sporten. Als je ’s avonds in de ‘ hospada’ (kroegje) een ‘ganbrenos’ (biertje) drinkt tref je mensen van over de hele wereld. Praag is heel cosmopolitisch.”

Barbara: “Ik zou naar Praag gaan voor de muziek en het theater. Kom naar de ‘Praagse Lente’, hét festival van klassieke muziek in mei en juni. Het hele jaar door zijn er trouwens overal in de stad concerten.”    

Wij zagen de opera ‘Don Giovanni’ van ‘Mozart’ in het Nationaal Marionetten Theater. Verrassend leuk!

 

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt vaak samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook
1496 mensen volgen de pagina met reistips
Klik hier naar onze FB groep Retraites
21.800 leden volgen dit onderwerp

 

Uitgelicht