Blog Reisideeën

Zoek de grenzen eens op!

31/07/2020

Misschien bent u van plan met vakantie te gaan naar een code geel land. Of u heeft dat al geboekt. Het blijft echter lastig in te schatten wat nou wijsheid is. Een code geel gebied kan zomaar code oranje worden, een negatief reisadvies dus. En dan? Het wordt ernstig afgeraden daarheen te gaan en als u toch gaat bent u zelf verantwoordelijk voor de risico’s. Uw reisverzekering biedt dan geen dekking. Als u een los vliegticket heeft gekocht en de accommodatie zelf geregeld heeft, staat u er alleen voor als u naar huis wilt. Zelf een vlucht zien te regelen dus en de volle prijs betalen.

Is het eigenlijk wel fijn om nu naar het buitenland te gaan?

Steeds komen er berichten binnen over strengere regels in Europa: een oproep om weg te blijven uit Antwerpen, verscherpte maatregelen in Spanje, een lokale avondklok in Oostenrijk, uitbreiding van het dragen van mondkapjes enz. En dan de quarantaine na thuiskomst uit een oranje land zoals Kroatië. Hoe denkt uw werkgever erover als u met vakantie ging naar een risico gebied? Als u niet thuis kunt werken kan het zo maar zijn dat u geen loon krijgt doorbetaald in dat geval.

De titel van dit blog betekent niet dat u zulke grenzen op moet zoeken. Ik bedoel het letterlijk: de landsgrenzen!

Op fietsvakantie in Nederland: zoek de grenzen op!

Houdt u ook van fietsen? Veel klanten van Reis-idee wel. Zelf heb ik na de lockdown al een paar fietstochten met overnachtingen onderweg ondernomen. En ik ben niet de enige die dit leuk vind, want de fietspaden zijn soms echt wel heel druk. Vooral de Lange afstands Fietsroutes (LF), die een thema hebben, want een thema vinden we over het algemeen leuker dan in het wilde weg fietsen.

Een fietstocht langs de grens met Duitsland en België

Dus Reis-idee heeft een nieuw thema bedacht: zoek de grenzen op! De grenzen met onze ooster- en zuiderburen. Een fietstocht langs de rand van Nederland. Fietsen in Nederland waar het niet druk is: langs de Duitse en Belgische grens. Van Delfzijl tot aan het drielandenpunt in Vaals en dan langs de Belgische grens tot Cadzand aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Helemaal langs de grens dus.

Echt een nieuw thema, want er is (nog) geen LF-route uitgezet, die dit hele gebied bestrijkt. Je fietst over kleine weggetjes en paden en als je goed op de kaart kijkt zie je dat er genoeg te genieten valt aan natuur en cultuur onderweg. Ik heb al onderzocht dat de meeste wegen in deze dun bevolkte gebieden verrassend rustig zijn, omdat ze door niemandsland gaan.

Soms even van de route afdwalen voor een bezienswaardigheid die je niet wilt missen of een bijzondere overnachting. Het lijkt mij enig en spannend om dit in etappes te doen. En met een gps-route gecombineerd met knooppunten goed te organiseren. Het is ruim 1100 kilometer totaal. 

En u? Vindt u dit een aantrekkelijk idee? Neem contact met me op als u het organiseren van de route en de overnachtingen wilt uitbesteden aan Reis-idee. Ik ga binnenkort met de trajecten aan de slag en ben van plan om in augustus zelf aan deze ontdekkingsreis te beginnen.

Op deze route staat er geen e-bike voor u klaar en wordt de bagage niet vervoerd. Er zal ook niet altijd een comfortabel hotel in de buurt zijn. Wilt u dat allemaal liever wel? Dan zijn de geheel verzorgde fietstochten langs de Hanzesteden misschien iets voor u. Klik hier voor de Hanzetour routes

Hanzetour

25/07/2020

Vindt u het ook zo fascinerend dat er in de Middeleeuwen al op grote afstand werd samengewerkt tussen kooplieden en havensteden? Het Hanzeverbond was machtig in die tijd en de Hanzesteden aan de IJssel en de Zuiderzee vormden in de 14de en 15de eeuw het economisch hart van Nederland.  

Maak eens (hernieuwd) kennis met deze handelssteden in Gelderland en Overijssel die ons land zoveel welvaart brachten. Op de fiets. Het zijn stuk voor stuk mooie historische stadjes, die u bereikt via prachtige fietsroutes. U gaat over de Veluwe, door Salland en de Duursche Waarden en langs de oude Zuiderzeekust. Met een e-bike reist u moeiteloos door vervlogen tijden.

Onze bekende historicus Maarten van Rossem vindt deze fietstochten ook een geweldig goed idee. Bekijk hier twee en een halve minuut Maarten. Na het zien van dit filmpje bent u misschien wel net zo enthousiast als hij.  

Fietsvakanties vanaf 1 juli 2020

Uw veiligheid staat voorop. Dit jaar is het mogelijk  – helemaal volgens de richtlijnen van het RIVM –  twee 5-daagse volledig verzorgde  tochten te fietsen met Hanzetour:  IJsselvallei noord en IJsselvallei zuid. Alle andere geplande reizen staan in de wachtkamer tot volgend seizoen.

Op de noordroute bezoekt u de Hanzesteden Deventer, Hattem,  Zwolle, Kampen, Elburg en Harderwijk. 

 • 4 overnachtingen met alle maaltijden
 • Gratis parkeren bij starthotel Epe-Zwolle
 • Vervoer van uw bagage
 • Routeboekje en audio tours
 • Hanzetour fietstas

Op de zuidroute bezoekt u de Hanzesteden Arnhem, Doesburg, Zutphen en Deventer.

 • 4 overnachtingen met ontbijt en diner
 • Gratis parkeren bij starthotel Landgoed Avegoor
 • Vervoer van uw bagage
 • Routeboekje en audio tours
 • Hanzetour fietstas

Deze tochten boekt u vanaf € 665 p.p.

Neem contact op met Reis-idee of ga naar de site van Hanzetour voor meer informatie en boeking.


Wandeltochten met bagagevervoer

23/05/2020

In het begin van dit jaar was Reis-idee druk bezig met verschillende wandeltochten in Nederland. Voor klanten, die vroeg in het voorjaar op wandelvakantie wilden. Op die routes regel ik de overnachtingen en heel belangrijk: BAGAGEVERVOER.

Een heel gepuzzel vaak. Je zou het een hobby kunnen noemen. Sommige mensen lopen graag > 25km/dag, anderen niet meer dan 10.  De een wil maar 2 dagen weg, de ander een week. Zo goedkoop mogelijk overnachten of heel comfortabel. Kortom, deze wensen passen vaak niet in een bestaand reisaanbod. Maatwerk dus.

Inmiddels is ons leven veranderd. We blijven al een paar maanden rondom huis.

Zou u het ook fijn vinden om eens een paar dagen te gaan wandelen in een andere omgeving? Gelukkig is dat vanaf nu mogelijk, al zijn er nog veel beperkingen.

Waar kan ik wandelen met bagagevervoer?

Er zijn diverse reisaanbieders van wandeltochten door heel Nederland. Met dagelijks vertrek, of op beperkte data. Langs de kust, in Limburg, over het Elfstedenpad of een pelgrimsroute, om maar wat te noemen. Daarnaast zijn er initiatieven van hotels en B&B’s, die onderling bagage naar het volgende adres vervoeren. En er zijn een paar aanbieders van bagagevervoer.

Reis-idee kan met deze ingrediënten een aantrekkelijke mix op maat voor u samenstellen.

Wat zijn de kosten?

Soms lijkt iets eenvoudig te organiseren en wordt het onverwacht een grote logistieke uitdaging. Een andere keer denk ik dat de wens van een klant bijna onmogelijk te realiseren is, maar valt het toch nog wel te regelen.

De komende tijd, vanwege de Corona beperkingen, is het sowieso veel werk om een corona-proof combinatie van leuke route, accommodatie en maaltijden te vinden. Ik doe dat echter graag, omdat ik er nu tijd voor heb en het u zo gun om een mooie wandeltocht te ondernemen. Wel verdiend na al die maanden thuis blijven.

Vast tarief

Omdat het lastig is daar een offerte voor te maken heeft Reis-idee besloten om voor 2020 een vast bedrag vast te stellen, zodat u weet waar u aan toe bent.

Voor € 12,50 p.p. per wandeldag ‘ontzorg’ ik u. Het maximum tarief voor de tocht is € 100,00 p.p.

Wat regelt Reis-idee voor u?

 • Routevoorstel.
 • Draaiboekje.
 • Reservering overnachting(en).
 • Bagagevervoer.    

PS Als uw wens precies past bij een bestaand wandelarrangement betaalt u alleen reserveringskosten.  

Deze tocht is het meest populair bij Reis-idee klanten: Het Elfstedenpad, de wandeltocht der wandeltochten.

Neem telefonisch of per e-mail contact met me op om uw wensen te bespreken.

Corona-proof met vakantie in Nederland

11/05/2020

Wat is er mogelijk op dit moment?

Bijzondere kleinschalige accommodaties

Reis-idee heeft voor u bijzondere kleinschalige accommodaties verzameld, waar u met zijn tweeën of met het gezin Corona-proof verblijft. Bel me even of mail uw wensen. Denk aan te gekke plekken zoals een zelfvoorzienende grote boomhut, woonboot, luxe safaritent, of pipowagen.  Zo’n heerlijk slaapstrandhuisje kan ook.

Campings

Als u zelf sanitaire voorziening heeft kan er op veel campings gekampeerd worden. In sommige regio’s alleen overdag. Kijk eens op Campspace voor kamperen op het eigen terrein van een van de gastheren die meedoen. Sommige aanbieders hebben tijdelijk privé sanitair voor de gasten geplaatst. 

Bungalowparken en losse vakantiehuizen

Sommige bungalowparken zijn dicht, in andere kun je een huisje huren, maar zijn alle faciliteiten gesloten. Ook zijn er overal in het land grote en kleine vakantiehuizen te huur met veel privacy.

Hotels

Hotels mogen nog open blijven. Sommige zijn dicht gegaan, andere bieden aangepast verblijf. Dan worden bijvoorbeeld alleen de studio-kamers verhuurd of ontbijt op de kamer geserveerd. Soms zijn hotel-restaurants open en kunt u op afstand van andere gasten lunchen of dineren.

Woningruil

Tijdelijk van huis ruilen met kennissen of via een organisatie kan ook volgens de regels van het RIVM. Het is fijn om van omgeving te veranderen voor de dagelijkse wandeling of het fietstochtje.

Met vakantie in eigen huis

06/05/2020

Mijn smartphone lag in een kluisje en er was geen t.v. of krant…

Van 12 tot 15 maart jl. was ik op een Vipassana stilteretraite. In een sfeervol centrum, op een prachtige plek in de duinen, zonder t.v. of krant en geen smartphone bij de hand. Laat in de middag op zondag de 15de was het lange weekend afgelopen en ik zou naar huis gaan en gezellig uit eten in Hilversum.

De horeca dicht vanaf 18 uur? Het filmtheater gesloten? Ja, ik was als het ware gaan slapen in de ene wereld en werd wakker in een andere.  

Achteraf gezien was die retraite de perfecte start – terug naar jezelf – om thuis goed om te kunnen gaan met het leven binnenshuis vanwege Corona.

Hoe vergaat het u? De mensen die ik spreek zijn niet ziek geworden en hebben hun draai min of meer gevonden. Al is het voor de een qua woon- en gezinssituatie makkelijker dan voor de ander. Omdat het er naar uitziet dat we voorlopig nog zoveel mogelijk thuis moeten blijven, deel ik wat tips met u voor een vakantie in eigen huis. 

Laat uw schema los voor een net-alsof vakantie

Doe net alsof uw eigen huis of appartement op uw gedroomde vakantiebestemming staat. Maak het huis lekker schoon en fris van tevoren en doe dan niks in uw ‘vakantieweek’. Geen was draaien of de vloer dweilen dus.

 • Lekker uitslapen, geperst sinaasappeltje en een croissantje bij het ontbijt. Dan een wandeling of een fietstocht in de buurt. Maak eens foto’s van de omgeving. Ontdek dat we mooier wonen dan we denken. Een late lunch met een wijntje erbij.
 • Zet een tent op in de tuin of binnen en ga picknicken.
 • Eindeloos spelletjes doen, muziek maken, lezen, schilderen….
 • Haal de reis die niet doorgaat naar binnen. Kijk films en lees boeken over dat land. Bezoek virtueel het museum ter plekke. En als u er genoeg van heeft, boekt u lekker kosteloos om naar een ander land. 
 • Experimenteer met exotisch koken en zelf bakken. Niet voor niets zijn gist, volkoren bloem en koekkruiden steeds uitverkocht. Het is leuk om ambachtelijk in de keuken bezig te zijn als je de tijd hebt.
 • En ’s avonds verwent u zichzelf af en toe met een bezorgmaaltijd. Dek de tafel leuk, zet een zwoel muziekje op, steek kaarsen aan en zet de smartphones in ‘vliegtuigmodus’.   

De reiswereld staat stil

03/04/2020

De wereld – en dus ook de reiswereld – staat stil. 

We zitten al weer een paar weken opgehokt thuis. Ik denk soms aan al die dieren in ons land die levenslang écht opgehokt zijn, in de bio-industrie. 

Deze gedwongen Corona retraite geeft ruimte om na te denken over wat echt belangrijk is in ons leven. Niet alleen voor onszelf en onze naasten maar ook voor moeder Aarde. Zij kan nu even ademhalen. Laten we haar als dit voorbij is koesteren. We kunnen haar niet blijven uitbuiten. 

Wat kunnen we doen aan de oorzaak van dit virus? Als we de oorzaak namelijk niet aanpakken, loert de volgende ziekte om de hoek. 

Steeds vaker springen ziektes over van dieren op mensen en dat is een rechtstreeks gevolg van de manier waarop wij ingrijpen in de natuur. We kappen de bomen en doden de dieren, of we stoppen de dieren in kooien en verkopen hen op markten. We ontwrichten leefgebieden en we schudden virussen los van hun natuurlijke gastheer. Als dat gebeurt, zoeken ze een nieuwe gastheer. Vaak zijn wij dat. Het lijstje van ziektes die van dier op mens worden overgedragen, wordt met de jaren langer. 

HIV, Ebola, SARS, Q-koorts, vCJD, varkenspest, vogelgriep, MERS, zika,  westnijlvirus…allemaal ontstaan omdat we niet met respect met dieren omgaan.

Een ritje op een olifant of op de foto met een aapje doen we gelukkig niet meer na heel veel publiciteit hierover. Maar hoe gaan we verder? Iets om goed over na te denken, want onze planeet schreeuwt erom.  

Ook onze vakanties zijn niet meer zo vanzelfsprekend. We zullen onze reizen nog bewuster moeten plannen, met meer oog voor het milieu. Reis-idee kan u daarbij zeker van dienst zijn. 

Zorg goed voor elkaar in deze bizarre tijd. Elke nieuwe dag is gelukkig een stap dichter bij het einde van deze crisis.  

Annulering vanwege het coronavirus

28/02/2020

Wilt u een reis annuleren of omboeken vanwege het coronavirus?

Het coronavirus duikt inmiddels ook op in Europa. Zelfs in het noorden van Italië is een aantal gemeenten geïsoleerd van de buitenwereld. Daar wonen alles bij elkaar zo’n 50.000 mensen en die kunnen voorlopig niet naar hun werk of school.

De lijst met getroffen gebieden wordt steeds langer en een vaccin is er nog niet.

Als u bijvoorbeeld een reis naar Florence heeft geboekt en u voelt er niet veel voor om naar Italië te gaan, omdat u bang bent dat het virus zich daar snel verspreidt, kunt u niet kosteloos annuleren. Het negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken geldt nu alleen voor die gebieden in het noorden.  

Hoe nu verder?

Deze situatie brengt de vraag met zich mee: hoe zit het met het annuleren of omboeken van mijn vakantie? U gaat dus bellen met de reisorganisator, zoeken op internet en uw reis- en annuleringsverzekering napluizen.

Het is geen gemakkelijke materie. Ook niet voor mensen in de reiswereld. Bij de de VvKR en de RMC heb ik presentaties hierover bijgewoond van een gespecialiseerde jurist en andere deskundigen. Neem contact met me op als u er niet uitkomt. Dan kunnen we samen kijken naar uw specifieke vraag over dit onderwerp.

Heeft u een georganiseerde reis geboekt?

Als het goed is voldoet de reisorganisatie waar u de pakketreis geboekt heeft aan de Europese regelgeving en is dus aangesloten bij een garantiefonds. De 400 kleine reisorganisatoren die lid zijn van de VvKR zijn allemaal aangesloten bij een garantiefonds en hebben allemaal een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Deze bedrijven nemen veel risico voor hun reizen naar ‘moeilijke landen’ en betalen hoge kosten om de consument te beschermen. Het coronavirus is niet de enige calamiteit. Denk ook aan politieke situaties, orkanen, overstromingen, bosbranden, aanslagen en faillisementen. Een land als Iran heeft momenteel op meerdere gronden een negatief reisadvies.

Als de reis geannuleerd, afgebroken of ter plekke verlengd moet worden (quarantaine) bent u bij deze organisaties in goede handen.

Er zijn helaas nog steeds reisorganisaties die niet voldoen aan de wettelijke eisen. Op grond van dat feit kunt u de betaalde reissom terugvorderen, al is het dan wel de vraag of ze in staat zijn dat financiële risico te dragen.

Heeft u losse vliegtickets en hotels geboekt via booking sites?

Zelf alles los boeken is goedkoper als je er goed in bent, maar heeft het financiële risico dat u bij calamiteiten zoals het coronavirus in de kou staat. Luchtvaartmaatschappijen vergoeden geen tickets als ze (nog) vliegen op landen waar het coronavirus is uitgebroken. Hopelijk heeft u gezorgd voor een goede reis- en annuleringsverzekering met extra dekking. Houd er ook rekening mee dat standaard reisverzekeringen meestal dekking uitsluiten in landen waarvoor een negatief reisadvies geldt. 

Een paar links voor de laatste informatie hierover

Armenië & Georgië – Themalunch 16.2.2020

07/02/2020

De parels van de Kaukasus

Reizen door Armenië en Georgië is reizen langs werelderfgoed tegen de achtergrond van besneeuwde toppen, ijskoude bergbeekjes en kolkende rivieren.

Van deze twee voormalige Sovjet-republieken is het Armenië dat zich hiervan het minst heeft los gemaakt. Beide landen genieten van hun verworvenheden, maar er zijn ook nieuwe en onopgeloste problemen. Armenië raakte in de laatste eeuw twee van haar grootste meren kwijt en ook het nationale symbool, de berg Ararat, kan slechts bezocht worden via een omweg door Georgië of Iran. Het grensverkeer met Turkije is nog steeds niet hersteld en ook de relatie met Azerbeidzjan laat te wensen over.

Kerken, kloosters en kathedralen

In deze uithoek van Europa kreeg het christendom in de 4e eeuw het predicaat staatsgodsdienst. Sinds die tijd zijn in beide landen kerken, kloosters en kathedralen gebouwd. Een aantal van deze architectonische meesterwerken is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De huidige grondwet van Georgië erkent de speciale rol van de Georgische Orthodoxe Kerk in de geschiedenis van het land, maar bepaalt daarnaast de onafhankelijkheid van Kerk en Staat.

Themalunch met Theo van de Laar

Hilversum

Zondag 16 februari, van 11.30 tot 15 uur

Reis-idee is van plan een 12-daagse reis Armenië & Georgië aan te bieden. Uitgevoerd door Rosetta Reizen, met Theo van de Laar als reisleider. In mei of juni van dit jaar. Onze gezamenlijke reis naar Iran in oktober 2019 was een groot succes en de groep heeft aangegeven heel graag weer met Theo op stap te willen gaan.

Over Theo van de Laar

Theo is historicus, Midden-Oosten deskundige en buitengewoon ervaren in het toerisme in de breedste zin. Op dit moment doceert hij internationaal toerisme en duurzaamheid aan de Breda University of Applied Scienses. Hij heeft niet zo vaak tijd om een reis te begeleiden, maar maakt voor Reis-idee een uitzondering. En daar ben ik heel blij mee.  

Over de themalunch

Kom naar Hilversum voor een presentatie met prachtige foto’s, voor inspiratie en om vragen te stellen. Onder het genot van een kopje koffie, een lunch en drankjes vertelt Theo over Armenië en Georgië. En leuk vertellen kan Theo als de beste. Over de geschiedenis en over het dagelijks leven in deze landen. Er is plaats voor maximaal 10 personen.

De kosten voor deze themalunch bedragen € 20,00 p.p.

Stuur me even een mailtje of bel overdag (06 2788 7047) om een plaats te reserveren.

Naar Ethiopië! Hoe pak je dat aan?

31/01/2020

Denk bij Ethiopië aan een hoogontwikkelde beschaving, een eeuwenoude cultuur en bijzondere stammen, die nog leven volgens oeroude tradities.  Je bezoekt er christelijk orthodoxe rotskerken en prachtig beschilderde middeleeuwse kloosters. Liefhebbers van de natuur vinden er ruige en lieflijke bergen, woestijnen en zoutmeren, waar zoutkaravanen met kamelen het zout vervoeren.  De moslimstad Harar telt 900 moskeeën. En minstens zoveel vogelsoorten tref je ook aan in Ethiopië. Voor velen is dit het mooiste land van Afrika.

Een niet alledaagse bestemming. U heeft erover gelezen, misschien een vakantiebeurs bezocht, of minstens een aantal websites.  Maar hoe pakt u het nou verder aan?

Vijf mogelijkheden

Er zijn 5 mogelijkheden om zo’n reis te maken. En iedere mogelijkheid heeft zo zijn voor- en nadelen. Hieronder zet ik de verschillen voor u op een rijtje. Dat maakt misschien de keuze wat makkelijker. (Dit schema kunt u natuurlijk ook voor andere bestemmingen gebruiken.)

Individueel op reis

Zelf reis ik altijd individueel. Ik ga gewoon naar een nieuw en onbekend land en vind er iedere keer mijn weg. Vroeger bereidde ik zo’n reis thuis degelijk voor, want ik wilde alle ‘highlights’ van het land bezoeken. Inmiddels heb ik al lang geleerd dat je nooit alles kunt zien en dat geeft veel rust. Musea en gebouwen vergeet je uiteindelijk ook, maar de sfeer, stilteplekken en bijzondere ontmoetingen blijven je voor altijd bij.  

Individueel reizen kost wat uitzoekerij van tevoren en in het land zelf. Misschien heeft u daar helemaal geen zin in of geen tijd voor. Wat ik met veel ervaring kan zeggen is, dat het me in ieder land gelukt is. Ook in Ethiopië. U bent niet de enige die de mooie plekken van een bepaald land opzoekt, dus er is altijd een excursie te boeken ter plekke of er gaat een bus of trein naar toe.

Toen ik zelf besloot naar Ethiopië te gaan vroeg ik me vooral af welk deel van het land ik wilde bezoeken. Of er veilig openbaar vervoer is. Of je lange taxi ritten kunt maken. Of je vluchten tijdig moet boeken. Of overal Engels wordt gesproken. Met behulp van een bevriende collega, die er jarenlang woonde, heb ik een keuze gemaakt.

Met tips en advies van Reis-idee

Reis-idee helpt veel mensen op weg, die met hun eigen gezelschap een land willen ontdekken.  Professioneel advies, tips en goeie adressen ter plaatse zijn vaak heel welkom, zowel bij jonge onervaren backpackers als bij oudere reizigers, die in hun eigen tempo een land willen beleven.

Neem contact met me op. Ik kan u veel informatie geven over een reis naar Ethiopië.

De reis inkopen bij een reisorganisatie ter plekke

Een voordeel van het inschakelen van een lokale reisorganisatie is meestal de prijs. En het geld dat u uitgeeft komt direct ten goede aan de lokale economie. Als nadeel heb ik gezien dat mensen vaak een programma aangeboden krijgen wat niet geschikt voor ze is. Kun  je verwachten dat een lokaal bedrijf op afstand goed kan inschatten wat bij u past? En omgekeerd, kunt u goed aangeven wat u wilt, als u niet bekend bent met de lokale omstandigheden?

Een voorbeeld

Onderweg in Danakil troffen we een Duits echtpaar. Danakil is een van de heetste plekken op aarde, 110m. onder zeeniveau. Je reis daar in een jeep, zonder accommodatie, zonder douche, je slaapt op een brits in de buitenlucht.

Hij was triatleet en zij marathonloopster. Fitte mensen dus. Toch waren ze na 1 dag ziek van vermoeidheid en misselijk van het eten en niet in staat de vulkaan te beklimmen. Ze moesten afhaken en de rest van de expeditie annuleren.  Hoe kan dat nou?

Ze hadden via internet een reisbureautje in Addis Abeba gevonden en daar hun ‘wensen’ neergelegd. Die wensen waren vooral veel doen in weinig dagen. Dus meteen na de landing vanuit Duitsland hadden ze een rondleiding door de stad gekregen en na een heel korte nacht waren ze op het vliegtuig naar het noorden gezet. Daar begon direct vanuit het vliegtuig de tour naar Danakil.

Service van Reis-idee

Reis-idee spreekt van te voren uitgebreid met klanten over hun wensen en kan contact opnemen met betrouwbare lokale organisaties. Ik spreek altijd af dat pas ter plekke betaald wordt. U als klant beslist dus zelf of u tevreden bent over die organisatie, het programma en de prijs. De wereld is voortdurend in beweging. Wat vandaag geweldig is, kan morgen niet zo goed meer zijn, vanwege een andere eigenaar bijvoorbeeld. Dit risico moet u willen nemen. Het kan zijn dat u in zo’n geval na aankomst iets anders moet regelen. Bent u zo avontuurlijk?

Een heel goeie optie!

Ik heb een collega in de reiswereld die tegen een bescheiden uurprijs  voor u op maat een rondreis samenstelt en laat vastleggen in Ethiopië. U haalt de reis af bij aankomst bij een reisorganisatie in Addis Abeba waar zij al jaren mee werkt.  Daar betaalt u pas. Zij heeft zelf heel lang in dit land gewoond en gewerkt en iedereen kent haar van haar schoolprojecten. Heel bijzonder.

Een maatwerkreis boeken bij een reisorganisatie in Nederland of België

Een maatwerkreis boeken in Nederland of in België is duurder dan ter plekke. Logisch. In Europa moeten reisorganisaties aan veel eisen voldoen. Tenminste lid zijn van een garantiefonds. Veel Nederlandse organisaties zijn ook lid van het Calamiteitenfonds. Leden van de VvKR zijn bovendien verplicht een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.  

U gaat dus zorgeloos op pad. Dat is veel mensen wel wat waard, want goedkoop kan uiteindelijk ook duurkoop worden. En een reis naar Afrika is geen weekendje Parijs.

Een maatwerkreis boekt u het beste bij een echte Ethiopië expert. Reis-idee kan u van dienst zijn en een passende reisorganisatie aanbevelen.

Meestal kunt u dagelijks vertrekken, wat ook wel handig is. Naar een niet toeristisch land als Ethiopië is er niet zo veel keuze in data voor groepsreizen.  

Aansluiten bij een groepsreis

Bij een kleinschalige groepsreis reist u in een groep van max. 12 personen, met een Nederlandstalige reisleider die het land erg goed kent. Daarnaast gaan lokale gidsen mee. U logeert in authentieke accommodaties op unieke locaties. Reis-idee kent de aanbieders van deze reizen persoonlijk en ik kan u goed adviseren waar u een bepaalde reis het beste kunt boeken. De reis moet passen bij uw verwachtingen en budget. Er zijn ook kleinschalige groepsreizen mogelijk met een internationaal gezelschap, begeleid door een Engelstalige reisleider. Soms wordt voor een kleine groep alleen een lokale gids ingehuurd.

Groepsreizen van de grotere reisaanbieders gaan tot 18 personen of meer. Ze zijn goedkoper dan de groepsreizen voor kleinere groepen en er gaat meestal een reisbegeleider mee, plus lokale gidsen. U kunt geluk hebben met de reisbegeleider, maar verwacht geen reisleider met uitgebreide kennis van het land. En met een grote groep logeer je niet in kleinschalige accommodaties natuurlijk. Hoe belangrijk is dat voor u?

Beperkte vertrekdata

Met de data van groepsreizen wordt juist wel of niet rekening gehouden met grote feesten zoals de Timkat, het belangrijkste feest in Ethiopië, dat terug gaat naar Bijbelse tijden. Heel bijzonder om mee te maken, maar het is dan ook heel druk in het land. De hotels – en dus ook de groepsreis – zijn in zo’n periode vaak duurder.

Alleen op reis

Voor mensen die alleen gaan is een groepsreis een heel goeie optie. Ook uit kosten overweging, want je deelt het vervoer, de reisleiding en naar keuze een kamer met een reisgenoot.

Een reiscombinatie samenstellen

Een deel van de reis vastleggen, al dan niet met een groep, aangevuld door een deel individueel reizen. Deze optie adviseer ik meestal graag. Makkelijk en efficiënt de belangrijkste zaken van de reis regelen en ruimte overhouden voor eigen initiatief in eigen tempo.

Een trekking en een expeditie

Voordat ik naar Ethiopië vertrok had ik een trekking voor 2 personen in het Simiengebergte en een privé expeditie naar Danakil vastgelegd. Vooral vanwege tijdsbesparing in het land zelf. Het kost namelijk een paar dagen om gidsen, tenten, vergunningen en zo meer te regelen.    

Wat gebeurde er uiteindelijk? Zowel de trekking als de expeditie zijn vlak voor vertrek ter plaatse een groepsreisje geworden. Een soort zwaan-kleef-aan van sportieve mensen die we tijdens de reis tegenkwamen. Heel gezellig en de kosten gingen daardoor een stuk omlaag.

Reis-idee verkoopt geen reizen. Dus u krijgt bij Reis-idee onafhankelijk advies en hulp bij het samenstellen van de meest ideale reis naar Ethiopië voor ú.

Zanzibar

19/09/2019

Alleen al de magische naam van dit eiland was voor mij een reden om te gaan. Zanzibar is bij de meeste mensen vooral bekend van ‘3 dagen uitrusten aan het strand’ na een safari in Tanzania. Maar ik wilde dit speciale eiland wat beter leren kenen. Ook het binnenland en Stone Town, met haar fascinerende koloniale  geschiedenis.

Zanzibar heeft me geraakt. U doet het eiland en uzelf zeker tekort als u in een (all inclusive) resort in het noorden van het eiland gaat zitten voor uitsluitend een strandvakantie.

De Spice Islands

Als je landt in Stone Town, op het hoofdeiland, valt er een warme deken van vochtige warmte en aromatische kruiden om je heen. Je bent aangekomen op de Spice Islands, waar al eeuwenlang specerijen worden verbouwd. Vooral nootmuskaat, kaneel en peper.

Kiezen voor een resort waar de grote reisaanbieders hun klanten onderbrengen, doet Reis-idee natuurlijk niet. Ik blijf op mijn reizen zo veel mogelijk ver uit de buurt van het massa toerisme om voor de klanten van Reis-idee de bijzondere plekjes te vinden. 

Thuis had ik al besloten een hotelletje op het strand van Jambiani te boeken. Jambiani ligt op een 1 uur rijden van het vliegveld en is een authentiek stadje. De ligging in het midden van het eiland leek me ook gunstig. Het bleek een goeie keuze. 

Duiken (er zijn diverse PADI-duikscholen) is er niet van gekomen, maar al snorkelend is de onderwaterwereld ook fascinerend. Je ziet talloze kleurrijke vissen in het extreem heldere water en ook zeeschildpadden.


Jambiani

Bij eb zijn de stranden van het vissersdorp Jambiani kilometers breed. Direct voor de kust wordt zeewier gekweekt wat bij laag water wordt geoogst. Tussen paaltjes worden touwen gespannen en daar binden ze het wier aan vast.  Bij vloed spoelt het water er hoog overheen en kun je in zee zwemmen. Het water komt dan tot aan de hotels en restaurants.

Tijdens lange wandelingen langs het strand heb ik veel hotels bezocht en de sfeer geproefd. Zo heb ik een goed beeld gekregen van de verschillen. Neem contact met me op voor een persoonlijk advies voor een hotel(letje) aan het strand. Van chic en rustig met een mooi zwembad, tot een hippieachtige plek waar de dorpelingen ’s avonds op het strand muziek komen maken.  

Het ‘dorp’ achter het strand is Afrikaans troosteloos. Men woont in mul zand in vervallen huisjes tussen ruïnes. Toch was de sfeer prettig en ontspannen.    

Verhalen van Frank van ‘Cool Runnings’

Op weg langs het strand naar het kitesurf paradijs Paje, kwamen we ongepland bij ‘Cool Runnings’ terecht. Een eenvoudige B&B met een restaurant waar lekker wordt gekookt. Eigenaar Frank, een Rotterdammer die veel gereisd had in Oost-Afrika, besloot hier te gaan wonen na zijn pensionering.

Hij vertelt dat de Zanzibaarse vrouwen $ 0,10 krijgen voor de verkoop van 1 kg gedroogde zeewier. Met dat geploeter in het water en op het strand weten ze per maand ongeveer $ 30,00 te verdienen. Dat is ook hier heel erg weinig, maar wel $ 30,00 extra voor het gezin. Het zeewier wordt gebruikt voor de cosmetica industrie in Azië.

We gaan ’s avonds gezellig eten bij Frank. En de avond daarna weer. Onder het genot van biertjes, wijntjes en lekker lokaal eten luisteren we naar zijn verhalen over het leven op Zanzibar. Hij geeft ook veel handige tips. De problemen die westerlingen ondervinden bij het zaken doen op dit eiland zijn niet mals en corruptie is aan de orde van de dag.

Maar hij vertelt ook iets waar we blij van worden: de afvalverwerking! Heel hoopgevend en vooruitstrevend in dit deel van de wereld.

De afval verwerking is een Zweeds initiatief en het lijkt heel goed te werken. Een groot aantal hotels betaalt per hotelbed een bedrag. Voor dat bedrag wordt het afval opgehaald, gescheiden en verwerkt. Ook het strand bij het hotel wordt schoon gehouden. Hoe fantastisch is dat!

THE ZANREC SOLUTION

Making Zanzibar a zero-waste eco-system

Zanzibar as an archipelago generates over 96,000 metric tons of waste a year. Due to a lack of proper waste management, an equivalent of the weight of a Boeing 747 gets dumped uncontrolled into Zanzibar’s environment every day, contaminating the environment and causing serious implications to public health and the economy.

The ambition for Zanrec is to work towards a zero-waste eco-system on the island that also makes Zanzibar self-provided of green energy.

Zanrec Plastics commercial activity focuses on collection and recycling of waste from more than 70 hotels on the island.


Het kleurrijke stadje Stone Town, het oude centrum van Zanzibar-stad

Stone Town staat op de werelderfgoedlijst van UnescoDit stadje is een bijzondere smeltkroes van culturen. Als je door de smalle straatjes loopt zie je al aan de oude houten voordeuren, dat Afrika, Arabië, India en Europa hier elkaars pad kruisten.

Het is een en al bedrijvigheid op straat. Veel scootertjes, kleine winkeltjes en mensen die op handkarren fruit of doeken verkopen

Een paar dagen hier verblijven is heel erg leuk. Je kunt heerlijk rond dwalen. Ga vroeg in de ochtend, dan is het nog niet zo warm en kun je mooie foto’s maken. In de middag is het te warm en is het stadje zo goed als uitgestorven. In de avond bloeit het leven weer op. Dan ontvouwt zich langs de boulevard een avondmarkt met streetfood. Op een dagexcursie mis je dus het beste van de stad.

Tips voor een paar dagen Stone Town

Het slavenmonument en de tentoonstelling over de geschiedenis van de slavernij

Een interessante tentoonstelling met indrukwekkende en verschrikkelijke beelden. Zanzibar was een belangrijke handelspost en doorvoerhaven van slaven. Tijdens veel voorkomende stammenoorlogen verkocht de ene stam de verliezers van de andere stam aan slavenhandelaren. Dan begon het transport naar de kust en de oversteek naar Zanzibar. Wist u dat ontdekkingsreizigers als Livingstone en Stanley  ook gebruik maakten van slavenhandelaren? Die wisten namelijk goed de weg tot diep in Afrika.

Het Palace Museum

Bij twijfel: toch doen! Het is zo enig Afrikaans. Veel schilderijen van de sultans van Zanzibar, zelfs van Koningin Elizabeth II na haar kroning. Er is ook een afdeling gewijd aan de beroemde prinses Salme, dochter van de sultan en een vrouw uit de Kaukasus. Zij trouwde met een Duitse koopman en leefde als ‘prinses’ in Duitsland.

House of Wonders, een van de vroegere paleizen van de sultan

Het heet zo, omdat het als eerste huis op Zanzibar elektriciteit en een lift had. Er huist nu een museum, wat wel gemist kan worden. Naast het House of Wonders bevinden zich de restanten van het fort. Leuk om even door de ruïnes van het fort te lopen, langs de toeristenstalletjes. Alleen de muren en torens van het fort staan nog overeind. De Engelsen hebben nog een tijdje de stoomtrein in het fort laten stoppen en Engelse vrouwen speelden er tennis.

Het geboortehuis van Freddie Mercury van Queen

Freddie werd hier aan de Kenyatta Road in 1946 als Farrokh Bulsara geboren. Het huis is geen toeristische attractie, maar voor echte Queenfans wellicht een bijzondere locatie.

Wij hebben gezellig gegeten/gedronken in:

 • Zanzibar Coffee House. Niet alleen leuk ingericht, de eigenaresse is ook een prijswinnende barista, dus met de koffie zit het wel goed.
 • The House of Spices. Een bekend restaurant en dat is niet voor niets. De visgerechten in kokosnoot- en gembersaus zijn verrukkelijk. Reserveren wordt aanbevolen.  
 • Livingstone Beach Restaurant. De tafeltjes staan op het strand onder een amandelboom. De bootjes naar Prison Island vertrekken voor je neus.
 • 6 degree south. Een prachtig koloniaal pand met rieten stoelen en wit linnen doeken tegen de zon. Uitzicht over zee. Geniet op de ‘rooftop’ van zonsondergang en daar bestel je gewoon een perfecte mojito bij.


Excursies

Kijk kritisch naar de excursies die aangeboden worden door de hotels. Bedenk goed of het de moeite waard is zo veel te betalen en of u de bevolking en de dieren op het eiland ermee steunt.  Een bezoek aan de zogenaamde schildpadden opvang zou ik zeker overslaan. Als u wat langer op Zanzibar verblijft pak dan eens gewoon de lokale bus of ga een dag op pad met een gids en een auto.  Onze gids had 7 kinderen bij 2 vrouwen. Hij gaf toe dat zijn status belangrijker was dan genoeg schoolgeld overhouden voor de opvoeding van al die de kinderen. Dat er in ons land ongehuwd wordt samengewoond, vond hij een slechte zaak voor de status van de man.    

Wij gingen met hem onder andere naar het mangrovebos. Mooi en interessant, al die bomen met lange luchtwortels en de smalle kreekjes die vol lopen bij vloed van zee. 

Een bezoek aan een spice farm is eigenlijk wel een must op dit eiland. Gidsen nemen je mee langs nootmuskaat, cacao, kaneel, kruidnagel, vanille, gember, foelie, kardemom en lemon grass. Ze kunnen er veel over vertellen. Na afloop laten ze je alle vruchten proeven die rijp zijn. Wij proefden sinaasappel, banaan, ananas, grapefruit en jack fruit.  

De toegang tot een spice farm is gratis, maar een fooi is heel welkom natuurlijk. De lokale bevolking maakt producten als zeep, olie en zakjes gedroogde kruiden en die worden in stalletjes op het terrein verkocht. 

Love Zanzibar

Laat u inspireren door de mensen van Love Zanzibar. Deze organisatie kan ik warm aanbevelen, want zij organiseren ‘out of the box’ excursies, ook naar de andere eilanden van de archipel. Neem contact met me op als u geïnteresseerd bent. Reis-idee-klanten hebben een streepje voor.

Apen

Mooi en kleurrijk is de Zanzibarfranjeaap. Deze bedreigde apensoort komt alleen voor op Zanzibar, dus hopelijk kan de soort in stand blijven. Ze zijn heel nieuwsgierig.

En er is nog een apensoort, die alleen op Zanzibar voorkomt: de Colobus of Red Monkey. Overal worden excursies aangeboden naar het Jozani National Park om ze te zien. Niet echt een ‘wildlife experience’ hoor. Wandelschoenen kun je thuis laten. Men loopt met een aantal groepen tegelijk een rondje vlak langs de weg. Als u ze rustig wilt bekijken zijn er wel andere plekken.

Winkelen

Steun de lokale handel en koop producten, die op het eiland geproduceerd zijn. In Stone Town zie je veel juweliers die sieraden met Tanzaniet verkopen, een blauwe steen. Het is ook een geweldige plek om sieraden en handwerk van de Masai te kopen. De plaatselijke antiquair verkoopt indrukwekkende maskers. Kortom, je hoeft je niet te vervelen.

Op reis met oog voor het milieu van dit kleine eiland

Houd rekening met het milieu op zo’n klein eiland (1554 km2) als Zanzibar. Neem plastic verpakkingen, batterijen en medicijnen mee terug naar huis. Sta eens stil bij waar het anders blijft. Laat kleding daarentegen wel achter. Doneer het aan lokale liefdadigheid- en religieuze organisaties. Zij kunnen de mensen bereiken die het hard nodig hebben.   

Het laatste nieuws: In navolging van Kenya en Rwanda verbiedt nu ook Tanzania (en Zanzibar is Tanzania) de productie, de import, de verkoop en het gebruik van plastic tasjes. Voor het vloeistoffen zakje van de vliegreis krijgt u geen boete, maar voor alle andere plastic zakken en tassen is er geen pardon.    

Volgende pagina »

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook

1330 mensen hebben de pagina geliked.

Uitgelicht

* Een paar dagen wandelen in Nederland:
Wandeltochten met bagagevervoer

* Zo heilzaam kan een vakantie zijn:
Ayurveda in India en Sri Lanka

* Fietstochten met bagagevervoer:
Hanzetour
Lees voor inspiratie het blog reisideeën»