Oman

30/06/2016

46502KaartenOman-WorldAtlas

Het betoverende Sultanaat Oman ligt tussen Azië, Afrika en Europa. Maar er heerst een andere cultuur dan in deze werelddelen, met andere normen, waarden en gebruiken. Het is goed om u daar van tevoren in te verdiepen, als u op ontdekkingstocht wilt gaan door dit afwisselende land. Thuis vast een reisgids doornemen draagt zeker positief bij aan uw reiservaring.

Oman is een land van zandkastelen, wierook, dadels, geurige rozen, eeuwenoude soeks, woestijn, bergen, wadi’s en meer dan 3000 km kust met stranden waar je het hele jaar kunt zwemmen. Het is een veilig land met een heel gastvrije bevolking. De beste reistijd is van september t/m april.

Neem contact op met Reis-idee voor tips en advies over een reis naar Oman.

Voor inspiratie, brochures en praktische informatie verwijs ik graag naar de perfecte website van het Verkeersbureau van Oman.

Voor een rondreis met uw eigen gezelschap, met alle boekingen vooraf geregeld, werkt Reis-idee samen met reisexperts voor Oman. Met een reis op maat kunt u zorgeloos op pad: de auto staat klaar, de hotels zijn geboekt en het draaiboek geeft overvloedige informatie. Heel handig als je in korte tijd veel van het land wilt zien en beleven.

Hierbij een greep uit mijn foto’s, met een persoonlijk reisverhaaltje. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De eeuwenoude forten lijken op zandkastelen. De kleine uitkijkposten doen soms denken aan zandtaarten, die kinderen op het strand maken door een emmertje nat zand om te keren. Dit prachtig gerestaureerde fort in Bahla staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het leven van de Omani speelt zich voornamelijk af binnen hun ommuurde huizen. Buiten tref je de mannen in spierwitte, super schone en gestreken (er zijn veel wasserijen!) Dishdasha’s, met een mooi kwastje langs de hals. Ze dragen smaakvolle tulbands of hoofddeksels. Hun vrouwen gaan meestal gehuld in zwarte Djellaba’s met hoofddoek. De kinderen zijn vrolijk en westers gekleed. Je ziet veel grote gezinnen en de vaders zijn druk met de kinderen bezig. Als ze naar een restaurant gaan, wordt vaak een familiekamer geboekt. Ze stellen blijkbaar privacy erg op prijs. En waarschijnlijk kunnen de vrouwen als ze onder elkaar zijn in zo’n zaaltje zonder hoofddoek aan tafel.

In de hoofdstad Muscat is een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque een absolute must. Zo groot en zo prachtig. In de koepel van de grote gebedsruimte hangt een kristallen kroonluchter van 14 meter hoog. De vloer is bedekt met een handgeweven Perzisch tapijt van 70 bij 60 meter. Om een idee te krijgen van de grootte. Hier draag je als vrouw verplicht een hoofddoek. Verder hoeft dat nergens. Er is een informatiecentrum over de islam, waar een Omani, die als expat in de VS en in Nederland heeft gewerkt, veel vragen van westerlingen kan beantwoorden. De staatsgodsdienst is een variant van de islam, het ibadisme, een leer die veel belang hecht aan pacifisme, tolerantie en mildheid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De haven van Sur, een pittoresk kuststadje, ligt vol dhows (traditionele Arabische schepen). Je kunt op een scheepswerf gaan kijken hoe zo’n schip gebouwd wordt door traditionele scheepsbouwers. Oman is het thuisland van de legendarische Sinbad de Zeeman en de zeevaarttraditie gaat zo’n 5000 jaar terug in de tijd. Zeilers en kitesurfers kunnen ook hun hart ophalen in Oman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muscat heeft een typisch Arabische architectuur, met alleen laagbouw. Het is een van de oudste steden in het Midden-Oosten. Een stad van zeelieden en koopmannen. Een levendige stad, maar toch rustig. Je kunt overal makkelijk parkeren en maar sporadisch tegen betaling. Het Koninklijk Paleis Al Alam is niet voor publiek geopend, maar ik zou er zeker even gaan kijken. Het is een bijzonder bouwwerk, overdadig versierd. Er tegenover torenen hoog de forten Jalali en Mirani. Verdedigingswerken uit de 16de eeuw, toen het land bezet was door de Portugezen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stop onderweg bij een Wadi om lekker af te koelen. Wadi’s zijn wonderlijke groene rivierdalen. Het water is schoon, diep en fris. Heerlijk! Zwem in een t-shirt met kort broekje en niet in een bikini, uit respect voor de lokale bevolking. Omgekeerd krijg je als buitenlander veel respect van de Omani, zowel van ouderen als van opgeschoten jongeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op het Saiq Plateau kun je een wandeling maken van ongeveer 2 uur, langs bergdorpen met terrasvormige landbouwveldjes, waar het leven stil lijkt te staan. Langere trekkings zijn natuurlijk ook mogelijk als u de tijd en conditie heeft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geniet van de lange stranden, de kalme zee en van tropische baaien. Soms doemen hoge kliffen op langs de kust. Duiken en snorkelen kan op veel plaatsen. Heel anders dan wij in Europa gewend zijn, is er hier aan de Arabische Zee geen strandleven. De Omani rijden met hun gezin naar zee, waar ze in koepels picknicken. Kinderen spelen daarna een beetje op het strand. Je kunt dus urenlang langs zee rijden en niemand zien op de stranden. Voor ligbedden, parasols en drankjes moet je in de hotels met privé-strand zijn.

Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld waar u zeldzame soorten schildpadden van zo dichtbij kunt zien als in Oman. Het is een indrukwekkende ervaring om de grote groene zeeschildpad ’s nachts op het strand wel 100 eieren te zien leggen. U kunt in Oman ook in het wild met dolfijnen zwemmen.

Er wonen veel Indiërs en Sri Lankanen in Oman. Zij spreken beter Engels dan de meeste Omani en werken bij autoverhuurders, in de bediening of in de receptie van een hotel. Ze lijken het veel beter te hebben dan hun landgenoten in de buurlanden, die soms echt in slavernij verkeren. Er zijn Indiase scholen bijvoorbeeld, zodat hun vrouwen en kinderen ook kunnen meeverhuizen. Merlyn komt uit de Filipijnen en runt in traditionele Omaanse kleding het Old Castle Museum, een voormalig familiekasteel.

Oman bestaat voor 70% uit woestijn. De woestijn is nooit ver weg, dus je kunt een dagtocht maken. Maar niets is zo sprookjesachtig als een nacht onder de met sterren bezaaide hemel slapen en de eindeloze stilte ervaren. Accommodaties zijn er van heel eenvoudig tot heel luxueus. Aan de rand van de woestijn leven Bedoeïenen in klein dorpjes. De vrouwen hier dragen geen zwarte jurken, maar juist heel kleurige kleding. Voor de bergen en de woestijn heb je een 4 wd nodig. Op de gewone wegen volstaat een gewone personenauto. De wegen zijn trouwens in perfecte staat. Er wordt zo veel bijgebouwd aan wegen, dat het lijkt of de borden daarbij achterlopen. Navigatie huren is wel aan te raden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op een afgelegen plek ligt misschien wel het mooist gelegen hotel ter wereld, het luxe Alila Jabal Akhdar. Helemaal gebouwd van lokale materialen. Suites, restaurants, een spa, het is een oase op het eind van de wereld. Er een nachtje slapen is misschien te duur, maar een kopje koffie of een lunch op het terras met een ‘view’ is ook een bijzondere ervaring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nizwa is een eeuwenoude handelsplaats waar karavaanroutes bij elkaar kwamen. Er is nog steeds een grote soek, waar veel te koop is. Het is dé plek voor originele souvenirs. Voor grote luxe shopping malls moet je trouwens niet in Oman zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elke vrijdag wordt in Nizwa de geitenmarkt gehouden. Het is een serieuze zaak, maar ook grappig om al die mannen met een of meer geiten aan een touwtje een rondje langs de potentiële kopers te zien lopen. Kom wel bij zonsopgang, als de markt begint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heerlijk om in een land te zijn zonder hoogbouw of schreeuwerige reclames. Alle huizen en gebouwen zijn zandkleurig, wit of pastel geschilderd. Zelfs de plastic watertanks op de daken van de huizen zijn wit, met kantelen en om de lelijke aircomachines bouwen ze een soort balkonnetje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Grand Canyon van Oman is adembenemend. Wat een uitzichten! In ongeveer 3 uur heen- en weer loop je vanaf het dorp Al Khitaym (1900m.) over een pad langs de afgronden naar een verlaten dorp, dat tegen een rotswand geklemd is. Als je er loopt is het niet eng. Het pad loopt niet vlak langs de rand. Pas als je omkijkt lijkt het een heel gevaarlijke onderneming.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opvallend! In elk dorp en langs de weg zie je veel kappers en schoonheidssalons voor mannen. De mannen zien er dan ook tip top verzorgd uit. Je vraagt je af waar vrouwen zich laten verzorgen. Waarschijnlijk thuis?

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt vaak samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook
1496 mensen volgen de pagina met reistips
Klik hier naar onze FB groep Retraites
21.800 leden volgen dit onderwerp

 

Uitgelicht