Project 2014

Project in Peru

Reis-idee doneert in 2014 10% van haar inkomsten aan Stichting Niños. Project: veilige plek voor kansarme kinderen en jongeren.

Het werk van stichting Niños

Stichting Niños helpt kansarme kinderen en jongeren met dagelijkse voedingsrijke maaltijden, warme douches, sociale- en medische ondersteuning en sport- en spelactiviteiten. Bovenal biedt stichting Niños een veilige plek om bij te komen van het leven onder schrijnende omstandigheden. Zodat de kinderen zich erkend en gerespecteerd voelen en gewoon weer even kind kunnen zijn.

Jolanda van den Berg

In 1995 ging Jolanda van den Berg, toen 30 jaar, op vakantie naar Peru. In Cusco, de oude Inca hoofdstad in de Andes, werd zij getroffen door de schrijnende omstandigheden waaronder veel kinderen moeten leven. In primitieve hutjes, meestal zonder vader of met een vader die drinkt en een moeder die onmogelijk voor al haar kroost kan zorgen. De jonge kinderen leven de hele dag op straat en proberen hun kostje bij elkaar te scharrelen. Ze komen structureel in aanraking met (huiselijk) geweld en worden op de meest elementaire fronten verwaarloosd. Terug in Nederland kon Jolanda niet vergeten wat ze gezien had. Een half jaar later besloot ze daarom huis en haard achter te laten en zich in Cusco te vestigen.

Hulp aan 650 kinderen en jongeren en 80 Peruanen aan het werk

Jolanda begon zonder doelgericht plan, zonder geld en zonder een woord Spaans te spreken.  Maar met de intentie om kinderen te helpen en met de vaste overtuiging dat dit zou gaan lukken. Haar uitgangsmotto: ‘Al help ik er maar een’, is altijd een prikkel gebleven. Stichting Niños helpt ondertussen ruim 600 kinderen en 50 jongeren per dag in 5 zogenaamde kinderrestaurants. De stichting heeft ook ruim 80 Peruanen aan werk geholpen. Deze mensen zijn nodig om de almaar uitdijende organisatie draaiende te houden.

Duurzaam en sociaal betrokken ondernemerschap

Om verzekerd te zijn van een constante inkomstenbron begon Jolanda ook een hotel, waarvan de opbrengsten volledig naar het project gaan. Vandaag, 17 jaar later, zijn er twee Niños hotels en een Niños pousada, die gezamenlijk zorgen voor circa 40% van de inkomsten voor de stichting.

In 2013 opende daarnaast Niños Shop Peru haar deuren en maakte Niños Webshop Peru een vliegende start.

De producten voor deze winkels worden afgenomen bij lokale handwerkers en bedrijfjes en zo bieden ook de winkels werk aan de lokale bevolking. De inkomsten van de verkoop komen voor 100% ten goede aan stichting Niños.

Op weg naar 100% onafhankelijkheid van donaties

Vanuit de visie om een gezonde en duurzame organisatie op te bouwen, stuurt de stichting naar het einddoel: 100% onafhankelijkheid van donaties. Zodat zij straks tegen de trouwe donateurs kunnen zeggen: ‘Hartelijk dank voor al uw hulp, maar nu kunnen wij het alleen’.

Lees meer over Stichting Niños »

 • Wilt u elke maand een bijzonder reisidee in uw mailbox ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in. Het is een cadeautje!

 • Doe mee aan een themalunch!

  Ik organiseer regelmatig themalunches over een specifieke bestemming, voor maximaal acht personen. Ik nodig dan een reisexpert uit die het betreffende land heel goed kent. Bekijk het blog reisideeën, dan blijft u op de hoogte van de data en onderwerpen van de themalunches. Een themalunch op verzoek regel ik ook graag.

  De lunches zijn geschikt voor vegetariërs. De kosten bedragen € 15,00 tot € 25,00 per persoon, alles inbegrepen.

 • Themalunch Latijns Amerika

  “Ruim 8 jaar lang heb ik reizen begeleid in Latijns Amerika. Ik werkte daar voor zowel Nederlandse als lokale reisorganisaties. Vandaar dat ik u alles kan vertellen over de bezienswaardigheden, cultuur en gewoontes, maar ook over praktische zaken als vervoer, afstanden, kleding, veiligheid en eetgewoontes.
  Natuurlijk is er van alles te vinden in reisgidsen en op internet, maar als je een land niet kent is het vaak lastig te bepalen waar je het beste heen kunt reizen en op welke manier. Op eigen gelegenheid, met een individuele maatwerkreis, of met een groep?
  Kan ik met kinderen gaan? Hoe voorkom ik hoogteziekte? Waar moet ik aan denken als ik de jungle in ga? Hoe is het om met een huurauto rond te reizen? Voor dat soort vragen kunt u op een themalunch terecht. Ook als u graag met een groepsreis mee wilt, maar twijfelt tussen verschillende reisorganisaties, kan ik vrijblijvend adviseren.
  Neem contact op met Reis-idee als u geïnteresseerd bent in een themalunch over een Midden- of Zuid-Amerikaans land.
  Graag tot ziens, Birgit Grefkens.”

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook

1276 mensen vinden de pagina leuk.

Uitgelicht

* Laat u adviseren door een expert:
Meditatiereizen

* Zo heilzaam kan een vakantie zijn:
Ayurveda in India en Sri Lanka

* Voor liefhebbers van culinair Italië:
Wijn Truffel Reis Piemonte (10.10.2019)
Lees voor inspiratie het blog reisideeën»