Project 2016

Project in Laos

Reis-idee doneert in 2016 10% van haar inkomsten aan Big Brother Mouse. Project: het eerste boek voor kinderen op het platteland.

Het verhaal van Big Brother Mouse

Hoe een paar bevlogen jonge mensen Laos veranderen van een land waar mensen niet lezen in een land dat van boeken houdt. Het verhaal lijkt op een sprookje.

Khamla

In 1983 kwam een 12-jarige jongen – Khamla genaamd – vanuit een klein dorp op het platteland van Laos naar de kloosterschool van het stadje Luang Prabang. Hij was er trots op, dat hij een opleiding mocht volgen. Hij was de eerste in zijn familie die had leren lezen en hij had hard gewerkt om toegelaten te worden tot de school, die op 6 uur varen van zijn dorp lag. Hij had heimwee, maar vond er zijn draai. Luang Prabang is de voormalig hoofdstad van Laos. Het is een aantrekkelijke plaats, met veel oude tempels, lekkere eethuisjes en mooie winkeltjes. Er komen veel toeristen. Daar zag Khamla toeristen voor hun plezier boeken lezen. Daar begreep hij niets van. Boeken betekenen voor kinderen in Laos saaie tekstboeken.

Sasha

In dezelfde periode dat Khamla naar de stad verhuisde, verkocht Sasha zijn uitgeverij in de VS, om te gaan reizen. In 2003 bezocht hij Laos en als voormalig uitgever was hij nieuwsgierig naar wat mensen in Laos lazen. Het antwoord was: niets! Hij reisde door het land en trof geen enkel boek aan in het Laotiaans. Hij vroeg zich af, of hij jonge mensen kon leren boeken te produceren en publiceren, maar zijn voorstel werd overal afgewezen, want ’mensen in Laos lezen niet’.

Siphone

Sasha ontmoette in die periode Siphone, een student aan een leraren opleiding. Siphone zag wel wat in de ideeën van Sasha. Hij startte, met behulp van Sasha een kantoortje met 3 oude computers uit Thailand, om andere studenten tegen lage kosten computerles te geven. De eerste medewerker van Siphone werd Khamla, zijn goede vriend van de kloosterschool. Veel studenten gebruikten taalprogramma’s op de computer om Engels te leren. Sasha kwam vaak helpen met Engelse les en zo kwam het balletje aan het rollen.

De eerste boeken en het eerste kantoor

De eerste 5 boekjes werden geschreven door Kamla, Sasha en Siphone zelf. Het waren traditionele verhalen die aan kinderen verteld werden, verzonnen verhaaltjes en een ‘aap-noot-mies’ boekje. Het publiceren had nogal wat voeten in de aarde, vanwege de strenge wetgeving in Laos, een communistisch land. Er kwam steeds meer hulp, ook van talentvolle jongeren die goed konden illustreren.

Nadat er 6 boekjes gepubliceerd waren werd Big Brother Mouse geopend: een winkel / bibliotheek / kantoor / lesruimte. De kinderen in Luang Prabang waren razend enthousiast, maar 6 kleine boekjes is niet veel, die heb je zo allemaal 2 keer gelezen. Sommige kinderen bleven wel terugkomen, voor Engelse les.

De boeken naar de kinderen brengen

Eind 2006 waren er 15 boeken. Hoe krijg je die bij de kinderen op het platteland? Een nieuwe medewerker, de 16-jarige Sone, begon met een ‘book party’ in een dorpje in de buurt. Vijf jaar later organiseerde hij 900 ‘book parties’ in één jaar. Hij geeft nu leiding aan 5 teams van 5 mensen per team, die naar scholen op het platteland afreizen, over boekjes vertellen en eruit voorlezen. Ze leggen aan de kinderen ook uit hoe je goed voor een boek moet zorgen. Vervolgens mag ieder schoolkind een boek uitkiezen.

Engelse les

Elke dag wordt er 2x 2 uur conversatieles gegeven bij Big Brother Mouse in Luang Prabang. Veel jongeren willen Engels leren en veel buitenlanders zijn bereid tijdens hun vakantie een aantal uren Engels met ze te praten en de taal uit te leggen. Iedere toerist is welkom en een accent is niet erg, want zo leren de kinderen heel veel verschillende accenten te verstaan.

De situatie in 2015

Steeds meer schrijvers, illustratoren en vertalers doen mee. Het zijn meestal jongeren die bij Big Brother Mouse hun eerste boekje lazen en er Engels leerden. Er komen steeds meer boeken uit, ook over het boeddhisme, de natuur en traditioneel voedsel.

Er worden trainingen gegeven aan leerkrachten op scholen hoe ze boeken kunnen gebruiken in de klas.

Evaluaties laten zien dat het leervermogen van de kinderen die lezen enorm is verbeterd, dat er minder schooluitval is en dat de leerlingen gemotiveerder naar school gaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sponsoring

Meer dan 200.000 kinderen in Laos hebben dankzij sponsors hun eerste boek gekregen.

Bent u geïnteresseerd? Kijk dan eens op de website van Big Brother Mouse hoe u mee kunt doen. Reis-idee heeft een paar leuke boekjes in het Engels beschikbaar. Mail uw adres voor een exemplaar (zolang de voorraad strekt).

 • Wilt u elke maand een bijzonder reisidee in uw mailbox ontvangen? Vul dan hier uw e-mailadres in. Het is een cadeautje!

 • Doe mee aan een themalunch!

  Ik organiseer regelmatig themalunches over een specifieke bestemming, voor maximaal acht personen. Ik nodig dan een reisexpert uit die het betreffende land heel goed kent. Bekijk het blog reisideeën, dan blijft u op de hoogte van de data en onderwerpen van de themalunches. Een themalunch op verzoek regel ik ook graag.

  De lunches zijn geschikt voor vegetariërs. De kosten bedragen € 15,00 tot € 25,00 per persoon, alles inbegrepen.

 • Themalunch Latijns Amerika

  “Ruim 8 jaar lang heb ik reizen begeleid in Latijns Amerika. Ik werkte daar voor zowel Nederlandse als lokale reisorganisaties. Vandaar dat ik u alles kan vertellen over de bezienswaardigheden, cultuur en gewoontes, maar ook over praktische zaken als vervoer, afstanden, kleding, veiligheid en eetgewoontes.
  Natuurlijk is er van alles te vinden in reisgidsen en op internet, maar als je een land niet kent is het vaak lastig te bepalen waar je het beste heen kunt reizen en op welke manier. Op eigen gelegenheid, met een individuele maatwerkreis, of met een groep?
  Kan ik met kinderen gaan? Hoe voorkom ik hoogteziekte? Waar moet ik aan denken als ik de jungle in ga? Hoe is het om met een huurauto rond te reizen? Voor dat soort vragen kunt u op een themalunch terecht. Ook als u graag met een groepsreis mee wilt, maar twijfelt tussen verschillende reisorganisaties, kan ik vrijblijvend adviseren.
  Neem contact op met Reis-idee als u geïnteresseerd bent in een themalunch over een Midden- of Zuid-Amerikaans land.
  Graag tot ziens, Birgit Grefkens.”

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook

1276 mensen vinden de pagina leuk.

Uitgelicht

* Laat u adviseren door een expert:
Meditatiereizen

* Zo heilzaam kan een vakantie zijn:
Ayurveda in India en Sri Lanka

* Voor liefhebbers van culinair Italië:
Wijn Truffel Reis Piemonte (10.10.2019)
Lees voor inspiratie het blog reisideeën»