Van Marrakech naar de Sahara

03/02/2019


6 dagen, inclusief wandeltocht met 2 overnachtingen in de woestijn


januari t/m april en oktober t/m december 


dagelijks vertrek

Zeven jaar geleden heb ik Reis-idee opgericht. En weet u wat grappig is? Toen ik begon met Reis-idee was ik nog nooit in Marokko geweest en Marokko is het meest geboekt door mijn klanten. Inmiddels heb ik dit prachtige land een aantal keren mogen bezoeken en heb ik genoten van de hartelijke gastvrije bevolking, de interessante steden en stadjes in het land en aan de kust, de overweldigende natuur, de oude ambachten en het pure (h)eerlijke eten.  

Een unieke reis

Vanwege dit ‘bronzen jubileum’ wil ik u iets unieks aanbieden in dit sprookjesachtige land aan de grens van Europa: een reisje naar de Sahara met een wandeltocht in de woestijn! Om de woestijn echt goed te proeven. De gewone excursies met 1 overnachting vind ik eigenlijk te kort om de leegte en stilte goed te ervaren. En wandelreizen van een week of langer zijn niet voor iedereen weggelegd qua tijd en conditie. (Het is trouwens mogelijk om een kameel te huren om op te zitten tijdens de wandeldagen.)   

Samen met Toubkalguide, mijn partner in Marokko, heb ik een heel aantrekkelijk reisje samengesteld. Exclusief voor Reis-idee. U reist met een comfortabele auto of minibus en een Engels sprekende chauffeur vanuit Marrakech naar Zuidoost-Marokko. De rijdagen zijn niet té lang en het landschap is spectaculair. U overnacht onderweg op geweldige locaties zoals een eeuwenoude gerestaureerde kasbah met zwembad.

De afgelopen jaren hebben we samen veel tours en trekkings voor klanten van Reis-idee georganiseerd. En hoe! Lees er de berichten in het Gastenboek maar op na. 

Datum voor een ‘ontdekkingsreis’ met een kleine groep: 3 april 2019

Ik ben dol op woestijnen, op de stilte en op de fantastische zonsondergangen. En slapen onder een heldere sterrenhemel is magisch. In dit gebied ben ik nog niet eerder geweest en ik wil zelf gaan op 3 april, met 2 personen.

U kunt zich aansluiten bij deze ‘ontdekkingsreis’. Dan maken we er een kleinschalige groepsreis van, zodat uw kosten omlaag gaan.

Een individuele reis, op uw eigen datum en met uw eigen gezelschap kan elke dag geboekt worden. Behalve in de zomermaanden. We raden af om dan te wandelen in de woestijn. Als een van de hotels vol zit, zoeken we natuurlijk een mooi alternatief.      

Dit reisje begint en eindigt in Marrakech. Vluchten en overnachtingen in Marrakech zijn niet inbegrepen. Verlenging in Marrakech of elders in Marokko is natuurlijk mogelijk. Onder het programma staan een paar tips.


Programma

Dag 1

U wordt na een vroeg ontbijt opgehaald in uw hotel in Marrakech. De eerste dag rijdt u naar Agoubt, een dorp tussen Agdz en Zagora. Het is maximaal 6 uur rijden inclusief stops om te fotograferen, de benen te strekken en te lunchen. Als u wilt bezoekt u onderweg in Ouarzazate de grootste filmstudio ter wereld, de Atlas Studio’s genaamd. Diner en overnachting in het hart van de vallei van de Drâa, in Kasbah Ouled Othmane. Dit 18de eeuwse kasteel is het voorouderlijk huis van de huidige eigenaar Abdul. Hij leidt u rond en bezoekt met u de Palmeraie van het dorp. Vrijblijvend, maar wel erg aan te raden als u in de geschiedenis en het dorpsleven van deze omgeving geïnteresseerd bent.

Dag 2

Na het ontbijt vervolgt u de reis naar Zagora, de laatste ‘echte stad’ voor de woestijn, die 100 km verder pas begint. Er is zeker tijd voor een stop in het stadje Tamegroute, een oud religieus soeficentrum, maar ook bekend om haar ambacht van groen en bruin keramiek. U arriveert in de middag in Mhamid. Hier houdt de weg op en begint de wandeltocht. De gids, kok en kamelen staan u al op te wachten. In ongeveer 3 uur loopt u de spectaculaire zonsondergang op de zandduinen tegemoet. Overnachting in een tent in de zandduinen van Erg Lihoudi.


Dag 3

Als het kamp weer opgebroken is start de lange wandeldag over het woestijnplateau naar Lahnanich. Het is ongeveer 6 uur wandelen door de Sahara, over harde en zachte ondergrond. Vergezeld door de kamelen met hun drijver, de kok en natuurlijk de gids. Onderweg wordt de lunch klaargemaakt en uitgerust in de schaduw. Na aankomst is er een theeceremonie bij zonsondergang op de duin en dineert u met een heerlijke tajine. U overnacht in het hart van de zandduinen. Weer in de tent of onder de sterrenhemel als u dat liever doet en als het weer dit toelaat.


Dag 4

Zonsopgang en een ontbijt van de eigen kok. U loopt via een iets andere route terug naar Mhamid. Dat is ongeveer 4 tot 5 uur wandelen. Aan de rand van de woestijn staat een 4-wheel drive klaar om u terug te brengen naar de bewoonde wereld, of u loopt tot aan het hotel (naar wens). U brengt de nacht door in het bijzondere Dar Paru, gelegen aan de rand van de Bouneau Oase. Het zwembad is gevuld met mineraal water.

Dag 5

Na het ontbijt rijdt u in ongeveer 5 tot 6 uur naar Telouèt. Voor de lunch wordt gestopt in Aït Benhaddou, de middeleeuwse stad die beroemd is om haar schitterende kasbah’s. De hele stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er is tijd om met een gids de stad te bezoeken. In Telouèt wordt gelogeerd op 1800 meter hoogte in hotel Kasbah Tigmi N’oufella. Het uitzicht over het Atlasgebergte vanaf het dakterras is fenomenaal.


Dag 6

Na een kort bezoek aan de niet toeristische sfeervolle Kasbah van Telouèt, rijdt u terug naar Marrakech. Het is geen lange reisdag (ongeveer 3 uur), dus u kunt beslissen of u vroeg wilt vertrekken of het rustiger aan wilt doen. U wordt naar het hotel, het vliegveld of het busstation gebracht, afhankelijk van uw reisplannen.

Prijzen

  • Bij 2 personen: € 650 p.p.
  • Bij 3 personen: € 600 p.p.
  • Bij 4-5 personen: € 525 p.p.
  • Bij 6-10 personen: € 450 p.p.

Toeslag 1-persoons kamer: € 120 

Inbegrepen:

Auto of minibus met Engels sprekende chauffeur, woestijngids voor de wandeldagen, kamelentocht, bagagevervoer op kamelen, alle overnachtingen met diner en ontbijt, lunches tijdens de wandeltocht.

Niet inbegrepen:

Lunch tijdens de reisdagen, drankjes, fooien, een extra kameel voor de wandelaars, huur van slaapzak.  

De reis naar Marrakech en het verblijf in Marrakech zijn niet inbegrepen en kunt u door Reis-idee helemaal op maat laten samenstellen.

Vluchten

Er zijn veel mogelijkheden vanaf meerdere vliegvelden in Nederland, Duitsland en België. Ik kan u helpen met het vinden van de juiste vlucht voor u. Over het algemeen vliegt u goedkoop als u tijdig boekt en niet in het weekend hoeft te vliegen.

Het beste boekt u eerst de vlucht, want de reis kan elke dag van start gaan.

Boeking en betaling

Geef uw wensen door aan Reis-idee. Als alles geregeld is, maak ik een formulier met de gegevens voor u, waarmee u direct boekt bij Toubkalguide. De betaling doet u ook direct bij Toubkalguide, volgens de voorwaarden van Toubkalguide.

Logeren bij Nederlanders en Belgen in Marrakech

Er zijn 6 riads (traditionele kleine hotels met een binnenplaats) in de medina van Marrakech, die een Nederlandse of Belgische eigenaar/manager hebben en die ik graag aanbeveel. Meestal is de eigenaar/manager aanwezig en kunt u met Nederlands terecht. Dat ervaren mijn klanten als heel prettig en vertrouwd. Informeer van tevoren bij me.

In deze riads wordt u in de watten gelegd en krijgt u via Reis-idee de beste prijs. Ze zijn alle 6 heel verschillend in sfeer en de prijsklasse varieert van budget tot luxe.

In alfabetische volgorde:

Tips voor verlenging

  • Pak de bus of een taxi van Marrakech naar Essaouira, een beeldig vissersplaatsje aan zee. Het is sinds kort mogelijk vanaf Essaouira terug te vliegen naar Weeze in Duitsland aan de Nederlandse grens. In Essaouira heb ik zowel riads, hotels aan zee als appartementen geselecteerd om hun grote meerwaarde. Ik kan u een goed adres geven voor een taxi of tips voor de busreis.  
  • Begin de reis met een stedentrip in het bruisende Casablanca of het traditionele Fez. Of allebei. En neem dan de trein naar Marrakech. Tegenwoordig zijn er veel goedkope vluchten naar deze 2 steden. Ik kan u informeren over de treinen en advies geven.
  • Doe een trekking van een paar dagen door de Atlas. Een beproefde wandeltocht door veel Reis-idee-klanten. U wandelt met een gids, een kok en een ezel voor de bagage. Overnachting in eenvoudige guesthouses in Berberdorpen. Bel me om te bespreken of zo’n tocht geschikt is voor u. Het kan op verschillende wandelniveaus.  
  • Plak er zeker een paar dagen Marrakech aan vast.

Over Reis-idee

Reis-idee is opgericht door ervaren reiziger Els Kaskens. Els is een persoonlijke reisadviseur. Ze luistert goed naar uw vakantiewensen, denkt met u mee en geeft onafhankelijk advies. Reis-idee werkt vaak samen met lokale specialisten en kleinschalige reisorganisaties. De doelgroep van Reis-idee varieert van mensen die voor luxe kiezen tot mensen die liever met de rugzak weggaan. De service van Reis-idee is uniek en toegankelijk voor elk budget.

Lees meer over Els Kaskens »

Voor elke reiswens een goed idee

– een bijzonder vakantiehuis
– een verrassende stedentrip
– een meditatie klooster in Azië
– een wandeltocht met bagagevervoer
– een kleinschalige rondreis

 

Bel met Els: +31 6 2788 7047

 

 

Kijk voor tips ook eens op Facebook
1496 mensen volgen de pagina met reistips
Klik hier naar onze FB groep Retraites
21.800 leden volgen dit onderwerp

 

Uitgelicht